MAGYAR RESUSCITATIOS TÁRSASÁG HUNGARIAN RESUSCIATION COUNCIL

 • Magyar Resuscitatios Társaság (MRT)

  Kútvölgyi Kórház
  1125 Budapest
  Kútvölgyi út 4.

  Levelezési cím: 1507 Budapest, Pf. 39.

  Központi Oktatási Iroda (KOI)
  E-mail: oktatas@reanimatio.com
   
  Titkárság
  Tel: 06 (20) 457 4167
   
  Adószám: 18243424-2-43
   
  Számlaszám: 11100908 - 18243424 - 36000001 (CIB Bank Zrt.)
  IBAN: HU48 1110 0908 1824 3424 3600 0001
  SWIFT: CIBHHUHB
   
  Hivatalos partnerünk:
   
  Képtalálat a következőre: „european resuscitation council logo”
   
   
   

   

ÚJRAÉLESZTÉS MINDENKINEK

Az újraélesztést megtanulni egyszerű!

 

ERC CPR-AED előadása, melyet bárki - változtatás nélkül - alkalmazhat.

CPR-AED tananyag letöltése itt...

Ma Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedően magas a hirtelen szívhalálban elhunytak száma: egyes becslések szerint átlagosan minden órában meghal valaki. A hirtelen szívhalál váratlan esemény, mely ugyanúgy érintheti a fiatal, egészséges szervezetet, mint az idős vagy beteg embert; bekövetkezhet az utcán, munkahelyen, vagy akár otthon is. A keringésmegállás oka leggyakrabban a szívben hirtelen fellépő ritmuszavar, orvosi nevén kamrafibrilláció.

 

Az ábrán látható túlélési lánc szimbolizálja azokat a lépéseket, amik szükségesek egy keringésmegállás ellátásánál. A helyszínen az első három lépést bárki el tudja végezni.

 

A keringésmegállást követő néhány perc sorsdöntő. Minden segítség nélkül eltelt perccel kb. 10%-kal csökken az életben maradás esélye, ezért kiemelkedően fontos a korai mentőhívás, és az újraélesztés megkezdése.
A újraélesztés – vagyis a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés – egy egyszerű, eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsor, mellyel bárki (egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is!) érdemben segíthet keringésmegállás esetén. A módszer ugyanúgy alkalmazható felnőtt és gyermek ellátása esetén is. Az azonnal megkezdett, és a mentők megérkezéséig folyamatosan végzett újraélesztés (30 mellkaskompresszió : 2 befúvás felváltva) lényegesen megnöveli a túlélés esélyét.


Jelenleg Magyarországon egyre több helyen található Automata Külső Defibrillátor (AED). Ez az egyszerűen kezelhető eszköz segítségünkre van az újraélesztés során: felhelyezése és bekapcsolása után hangosan utasít a további teendőkre, valamint, ha a keringésmegállást a szívben lévő elektromos káosz (kamrafibrilláció) okozza, a készülék ennek felismerése után lehetővé teszi elektromos sokk leadását (defibrillálás). Ezzel a biztonságosan leadott elektromos sokkal megszüntethetjük a máskülönben halált okozó ritmuszavart, és lehetőséget adunk a szív újraindulására. A defibrillátor csak az elektromos sokkot képes leadni (szükség esetén 2 percenként ismételve), természetesen a mellkaskompressziót és a lélegeztetést továbbra is a segélynyújtónak kell végeznie.